Το ότι το διασυνοριακό έγκλημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τουλάχιστον για τους κατοίκους της Ηπείρου, είναι γνωστό και αποτελεί μεγάλη πληγή κυρίως για τα ακριτικά μας χωριά, που συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο των πάσης φύσεως κακοποιών στοιχείων.
Πλέον όμως αποτελεί και μέγα «πονοκέφαλο» για την Ε.Ε. και κυρίως για τον αρμόδιο Επίτροπο, τον Δημ. Αβραμόπουλο, που θα πρέπει να συντονίσει τις όποιες δράσεις για την αντιμετώπισή του.
Υιοθετήθηκε ψήφισμα…
Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετική πρόταση ψηφίσματος για την ανανέωση της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε. για την περίοδο 2015-2019.
Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατέθεσε το εν λόγω ψήφισμα, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δ. Αβραμόπουλου, αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλέον στη διαμόρφωση της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και στην υποχρέωση εκτενούς εξέτασης των νέων δεδομένων.
Μεταξύ άλλων, η κα Βόζεμπεργκ δήλωσε στη σχετική συζήτηση ενόψει της ψηφοφορίας ότι το διασυνοριακό έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, οργάνων και ναρκωτικών καθώς και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ η θρησκευτικά υποκινούμενη τρομοκρατία των ξένων μαχητών απειλεί ανησυχητικά την Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναστολή εφαρμογής της οδηγίας για τη διατήρηση δεδομένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Data Retention) δυσχεραίνει την πρόληψη τέτοιου είδους εγκληματικών φαινομένων.
Να συνεργαστούν οι θεσμοί…
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής κλείνοντας την παρέμβασή της ανέφερε: «απαιτείται μια Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, η οποία σε ολιστική μορφή θα μπορεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται στις νομοθεσίες των κρατών μελών και θα διαπνέεται από τις αρχές της ενότητας, της αναλογικότητας, της αλληλεγγύης και κυρίως της Δικαιοσύνης. Μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί το φαινόμενο και να συνεργαστούν οι θεσμοί, η αστυνομία και η δικαιοσύνη, για την καταστολή ενός φαινομένου, η πρόληψη του οποίου δεν μπορεί να το αποτρέψει».
[proinoslogos.gr]
18/12/14
--
-
No comments :
Post a Comment
Only News