Sunday, November 23, 2014

Το «όραμα» του Τζο Μπάιντεν για τον ενεργειακό άξονα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί, και ειδικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μιλούν για έναν ενεργειακό άξονα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το έπραξε για πρώτη φορά ο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία τον Μάιο του 2013.
Κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία περιέγραψε αυτό το «όραμα» με περισσότερες λεπτομέρειες και μίλησε για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου.
Ολα αυτά υπό το φώς των προσπαθειών -στις οποίες μετέχει και ο ίδιος- για αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν οι τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ, θέμα που συζήτησε με Ερντογάν και Νταβούτογλου το οποίο θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, αρχές Δεκεμβρίου.

Είναι σαφές οτι οι Αμερικανοί θέτουν θέμα συμμετοχής της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, είτε τώρα είτε στο μέλλον.

Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα είπε ότι τώρα η Τουρκία ετοιμάζεται να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο στα ενεργειακά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς η Αγκυρα - δημιουργώντας τετελεσμενα στην κυπριακή ΑΟΖ - ζητά εν ονόματι των Τουρκοκυπρίων να έχει λόγο από τώρα - πριν από τη λύση του Κυπριακού - στην ανάπτυξη του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου. Ο τούρκος πρωθυπουργός ζητά με τη σειρά του λύση του Κυπριακού τώρα ή κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Το «όραμα» του Τζο Μπάιντεν έχει ορισμένες προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή το καθιστούν ανέφικτο. Η Αγκυρα όχι μόνο συνεργασία δεν ζητεί από τους γείτονές της αλλά έχει ανοικτά μέτωπα σχεδόν με όλους. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο είναι οι χειρότερες δυνατές σε σημείο να έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι στο χειρότερο τους σημείο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες εξομάλυνσης. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι ιστορικά προβληματικές με ευθύνη της Αγκυρας. Οι συχνές τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δείχνουν το πρίσμα υπό το οποίο αντιμετωπίζει η Αγκυρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Με την Κύπρο τέλος οι σχέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Διατηρεί στρατό κατοχής στο 1/3 της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζει ένα υποτιθέμενο «κράτος» το οποίο δεν αναγνωρίζει κανείς εκτός από την ίδια.

Η Λευκωσία αντιμετώπισε θετικά τις δηλώσεις Μπάιντεν σημειώνοντας ιδιαίτερα πως αν η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή που ηδη συντελούνται δεν έχει παρα να άρει τις προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και να συμβάλει θετικά στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Και τριμερής με Λίβανο

Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας πάντως, φαίνεται ότι εργάζονται πυρετωδώς για την υλοποίηση ενός ενεργειακού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο - οπως τον περιέγραψε ο αμερικανός αντιπρόεδρος - ασχέτως των τουρκικών αιτιάσεων. Την τριμερή Σύνοδο του Καΐρου που θέσπισε τη συνεργασία με την Αίγυπτο, ακολουθεί η Τριμερής με το Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα αρχές του 2015.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ στις 2 Δεκεμβρίου προετοιμάζοντας τη νέα τριμερή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στον ενεργειακό άξονα επιδεικνύουν ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι περισσότερες πιθανότητες έχει να πραγματοποιηθεί σύντομα τριμερής διάσκεψη με το Λίβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπάσιλ θα βρίσκεται στη Λευκωσία την Πέμπτη.

 Γιώργος Κ. Τσαλακός  
tanea.gr
23/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin