Τους συγκεκριμένους εννέα λόγους για τους οποίους εγκαλείται η χώρα παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, Απόστολος Γιάντσης, με αφορμή σχετικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα σημαντικότερα «μελανά» σημεία για τα οποία παραπέμπεται η Ελλάδα είναι η μη ανάκληση λειτουργίας των παράνομων γεωτρήσεων και η μη υλοποίηση σημαντικών αγροτοπεριβαλλοντικών έργων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, πρώτο σημείο για το οποίο η χώρα καλείται να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Γιάντσης επισήμανε ότι κατά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης έχουν καταγραφεί 1440, οι οποίες με την υπάρχουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν μπορούν να κλείσουν. Για το λόγο αυτό αναμένεται να αδειοδοτηθούν εκείνες για τις οποίες οι κάτοχοί τους θα υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της άρδευσης, δεύτερο λόγο των ευρωπαϊκών ενστάσεων, αυτά κρίνονται ανεπαρκή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα σχετικά έργα ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και εκείνα που αφορούν την κατασκευή αρδευτικών δικτύων και αποτελούν το τρίτο σημείο της κριτικής κατά της χώρας για την Κορώνεια. Ειδικά για το τελευταίο, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Εξάλλου οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αποκατάστασης της λίμνης κατηγορούνται για τη μη λήψη μέτρων χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων για την διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, θέμα που κατά τον κ. Γιάντση, έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό από την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για τις λειτουργίες των βιομηχανιών.
Πέμπτο σημείο κριτικής για την Κορώνεια αποτελεί το έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, οι οποίες σε ενδεχόμενο περιστατικό ρύπανσης θα μπορούσαν να δεχτούν λύματα χωρίς αυτά να διοχετευτούν στη λίμνη. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ενώ πριν λίγες μέρες δόθηκε 10ετής παράταση για την υλοποίησή του.
Θετικά βήματα, ωστόσο, εκτιμάται από την Περιφέρεια ότι έγιναν σε ό,τι αφορά τον έκτο και τον έβδομο λόγο για τους οποίους εγκαλείται η χώρα, την επανεξέταση των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά και το σχέδιο διαχείρισης και παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου Βόλβης, Κορώνειας και Μακεδονικών Τεμπών. Όπως τονίστηκε, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 19 τέτοιες βιομηχανίες ενώ λειτουργούν σήμερα εννέα, σύμφωνα με αποδεκτούς περιβαλλοντικούς όρους που ελέγχονται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα το σχέδιο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου έχει αναλάβει αντίστοιχα ο φορέας διαχείρισής του.
Σχετικά με το δίκτυο αποχέτευσης των αστικών λυμάτων του Λαγκαδά, όγδοο σημείο για το οποίο η χώρα καλείται να δώσει εξηγήσεις, έχει τεθεί εδώ και καιρό σε λειτουργία το δίκτυο βιολογικού καθαρισμού και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται, από την Περιφέρεια, να δέχεται το 85% των λυμάτων της περιοχής.
Τελευταίο σημείο κριτικής αποτελεί η κατάληψη και καλλιέργεια, από αγρότες, εκτάσεων της λίμνης που αποξηράνθηκαν. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για εκτάσεις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι κατά την εκδίκαση της παραπομπής να προβάλλει την υπερασπιστική της επιχειρηματολογία για τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή μπορεί να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να πετύχει ελάφρυνση της ποινής ή αναστολή της επιβολής της μέχρι να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε λόγο για βαριές ευθύνες στελεχών της Περιφέρειας και της πρώην νομαρχίας και επισήμανε ότι στις 8 Νοεμβρίου δικάζεται και η διοίκηση της πρώην νομαρχίας για το θέμα της Κορώνειας.
Τέλη Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση της Κορώνειας(zougla gr)
--------------
No comments :
Post a Comment
Only News