Η πιο κοντινή λύση για τα Σκόπια και την Ελλάδα ήταν το Φεβρουάριο του 2001, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούπκε Γκεοργκιέφσκι, ήταν σχεδόν σύμφωνοι στην πρόταση της «Άνω Μακεδονίας» (Горна Македонија).
«Τότε υπήρχαν πιθανότητες για μια συμφωνία που τώρα είναι δύσκολο να δοθούν εύκολα προτάσεις», επισημαίνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.
Ο Νίμιτς δηλώνει πάντως ότι «όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν πρόκειται να προχωρήσω ελαφρά τη καρδία στην κατάθεση νέας πρότασης, εκτός εάν έχω σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους μου, και καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές ως βάση διαπραγμάτευσης».
Σε αυτό το στάδιο είναι καλύτερα να μη προβεί σε νέα πρόταση, η οποία είναι ασφαλές ότι θα απορριφθεί από τη μία ή και τις δύο πλευρές. Είναι προφανές ότι η διαφορά πρέπει να εξεταστεί μέσα από ένα συνεχή διάλογο με τα Ηνωμένα Έθνη ή σε διμερές επίπεδο» διευκρινίζει ο Νίμιτς.
Πάντως στη διάρκεια των 20 ετών, υπήρξαν στιγμές και στην μία πλευρά και στην άλλη, για βούληση σε μια λύση, αλλά ποτέ δεν συγχρονίστηκαν.
Σύμφωνα με σλαβικές και ελληνικές πηγές τον Φεβρουάριο του 2001 ο Σημίτης και ο Γκεοργκιέφσκι ήταν κοντά σε συμφωνία για την «Άνω Μακεδονία» (Горна Македонија).
Σημαντική είναι η επισήμανση του διαμεσολαβητή , Μάθιου Νίμιτς, που λέει για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, ότι « αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη».
Ερωτηθείς για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, ο μεσολαβητής δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες που γίνονται με εποικοδομητικό τρόπο για να φθάσουμε σε μια λύση.
«Πιστεύω ότι το θέμα σεβασμού της ιστορικής κληρονομιάς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ευκολότερα όταν βρεθεί μια λύση για το όνομα», τόνισε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Ο Νίμιτς, εξέφρασε τη λύπη του που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά, πιστεύει ότι με την βοήθεια της εποικοδομητικής συνεργασίας και των δύο πλευρών και το συνεχή διάλογο θα μπορούσε να επιτευχθεί μια λύση.
Όσο για την ενδιάμεση συμφωνία και τις συνεχείς παραβιάσεις της, ο Νίμιτς, εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία αυτή συνέβαλε στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών και των δύο λαών, και αν δεν επέλυσε το ζήτημα της ονομασίας η σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα ήταν, ακόμη, χειρότερη.
--
Πηγή: Канал 5
Σεπτέμβριος 4, 2011......Αναρτήθηκε απόmikres-ekdoseis
Σεπτέμβριος 4, 2011......Αναρτήθηκε απόmikres-ekdoseis
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
------------------
------------------
Интервју на Нимиц за Катимерини : Георгиевски и Симитис беа најблиску до решение
Ο Κώστας Σημίτης και ο Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι έδειξαν να αποδέχονται την ονομασία «Ανω Μακεδονία» (kathimerini.gr)
No comments :
Post a Comment
Only News